Tečem ultramaraton življenja

Tečem ultramaraton življenja

Tečem maraton

Trening

Pred devetimi leti sva se s prijateljico odločili, da bova pretekli maraton.  Naj omenim, da sva obe tekli že prej, vendar nikoli več kot 20 kilometrov, večinoma pa le po 5 kilometrov na trening (ki mu seveda ne moremo reči trening, ker sva samo tekli).

Začeli sva trenirati, še bolj kot to, pa sva začeli študirati programe teka. 

Oborožili sva se s knjigami, revijami, preračunali koliko časa imava za trening. Najin cilj je bil da pretečeva maraton, drugi cilj pa da ga pretečeva v manj kot štirih urah, kar je za začetnika kar hitro.

Treningi so bili sestavljeni iz treh tedenskih tekov. Prvi je bil dokaj kratek, a malce hitrejši, drugi je bil namenjen navajanju mišic na hitrost (intervali, šprinti, fartleki), tretji pa je bil vikend dolgi tek, ki se je vsak teden podaljšal za 2 kilometra. Vsak tretji teden pa je bil namenjen počitku, kar je pomenilo, da se tisti teden tek ne podaljša, ampak ostane na točki preteklega tedna.  Počitek je del treninga!

Čeprav treningi sploh niso bili zahtevni, saj nisem niti enkrat samkrat imela “musklfibra” sva z lahkoto napredovali in se čudili sami sebi, kako lahko je. Prej kot sva se dobro zavedali, sva delali teke po 25 kilometrov, takole za malico. Prideš s teka, greš pod tuš in nadaljuješ dan, kot da ni bilo nič. Še več, opazili sva, da se hitreje regenerirava in da potrebujeva celo manj spanca kot običajno.

Kot bi mignil je bil tu oktober in prvi Ljubljanski maraton v snegu.

Maraton sva, navkljub težavam z krči in bolečinami v križu, ki jih je imela prijateljica, zaključili slabi dve minutki pred zastavljenim ciljem.

Če vas zanima več, sem vse opisala na blogu, ki sem ga takrat še redno pisala

Why stop there

Kmalu po maratonu sem ugotovila da sem noseča in za nekaj časa se je bilo potrebno ustaviti, hitro po porodu pa so me spet zasrbeli prsti, ja na nogah.

Čeprav je bila moja cona udobja že precej večja, pa je bilo potrebno, 6 tednov po porodu, treninge začeti iz nule. Dobesedno iz nule. 

Minuta teka, minuta hoje. Stopnjevanje je šlo po minutah. 

Vse treninge sem pridno zapisovala na blog. Ponovno sem sledila načrtom treninga iz knjig (Tek za začetnike: 13 tedenski program teka in hoje) in navdušeno opazovala kako moje telo brez težav napreduje. Kaj kmalu so so se minute podaljšale v ure in počasni tek je bil hitrejši kot na začetku hiter tek. 

Ko se je 13 tedenski program bližal koncu, si je bilo potrebno zastaviti nove cilje (ja, jaz brez ciljev ne naredim nič).

64 km Istre

Ampak maraton sem že pretekla, cesta ni prav zabavna, na spletu pa so zaokrožili zelo zanimivi posnetki iz trail ultramaratona 100 milj Istre.

Glede na to, da se je moja cona udobja že zelo povečala, sem si rekla… zakaj pa ne.

K ideji sem privabila še nekaj prijateljic, s katerimi smo začele družno trenirati. Med tednom vsaka po svoje, med vikendi pa skupni dolgi teki (Seveda pri trajlu o teku govorimo pogojno. Tek po ravnini in navzdol, navzgor pa hoja).

Naš najdaljši trening je bil 42 km čez drn in strn, tako za zajtrk. Brez okrepčilnih postaj, brez spremstva, samo noge, nahrbtnik in dobra družba.

Tudi te treninge sem opisovala na blogu. Ko je prišel tisti aprilski dan so za naš podvig vedeli vsi. 

Spomnim se, kako sva si z prijateljico Martino, s katero sva bili skupaj na progi, na 42 km čestitali in si reki, od tu naprej je neznano območje, vsak kilometer, ki ga narediva je najin rekord. Seveda sva zmogli vseh 64 km, vse do Umaga, kamor sva prispeli v trdi temi, po 11ih urah teka.

Čudovita izkušnja, naporna, ampak izvedljiva.

Po tistem teku sem si vzela nekaj pavze. Takrat sem se posvetila Etsyju, za šport pa je kar zmanjkalo časa.

Po daljši pavzi, pa so me spet zasrbele pete, hotela sem spraviti svoje zakrnelo telo v gibanje, in odločila sem se, da se prijavim na UTVV na 50 km.

Tekma je bila zaradi Korone dvakrat prestavljena, zadnji teden oktobra, pa so jo končno speljali.

50 km Vipave

Tako sva se s prijateljico znašli na štartu Gladiatorja, v Vipavskem križu.

Pred tem sem poleti hodila v hribe, v zadnjem mesecu in pol pa sem med vikendi malce bolj pospešeno trenirala. 

Predvsem sem delala t.i. sendvič teke, kar pomeni, da sem trenirala tri dni zapored, tako, da sem v skupnem, tekom vikenda prehodila nekje okrog 30 do 35 kilometrov, samo toliko da se vezi navadijo na večje obremenitve.

Na štartu sem bila sproščena, tekla sem brez težav in v cilj sem pritekla še polna energije, po osmih urah in dvanajstih minutah. Naslednje dva dni sem malce težko vstala iz kavča. 

Za tekmo ni vedel praktično nihče, le po prehodu na cilj sem na FB-ju naredila kratko objavo.

Ali bi lahko tak podvig naredila pred prvim maratonom ali pred prvo ultro? Nikakor ne. Znanstvena fantastika. Umrla bi.

Zakaj sem s tako lahkoto premagala progo?

Nikakor ne zato, ker bi bila v tako dobri kondiciji. Kje pa, bila sem v bistveno slabši kondiciji kot sem bila pred prvo ultro.

Imela pa sem izkušnje in znanje, ki ga prvič nisem imela.

Vedela sem, da moram predvsem skrbeti, da bom dovolj pila.

Vedela sem kaj mi paše jesti in sem to nosila sabo.

Vedela sem, da se ne smem preforsirati. Ves čas sem si dopovedovala, da ne sem loviti tistih, ki so pred menoj ampak držati svoj tempo.

Vedela sem, da lahko največ časa prihranim tako, da se čim manj ustavljam na okrepčevalnicah.

Zakaj vam to pravim?

Ko se pogovarjam z vami, predvsem tistimi, ki ste člani skupine Slovenski Etsy podjetniki, a o odprtju trgovine šele razmišljate, mi pogosto zaupate, da vas je strah. Strah vas je stopiti korak naprej, ker vidite s koliko težavami se spopadamo.

 Imamo težave s pošto, pa atipični davčni zavezanec, embalaža, sitne stranke, neupravičene slabe ocene, ni da ni, kot radi rečemo. 

Vi pa niti ne veste kako se napiše račun, kako se pošlje paket v tujino in kaj napisati v opis izdelka, le kako boste predelali še vse zgoraj našteto.

 

Strah je odveč

V skupini Slovenski Etsy podjetniki nas je več kot 4000 članov.

 

Čeprav v skupini največ berete prav o težavah, morate vedeti, in da nimamo vsi vseh težav, sploh pa imamo vsi vseh težav naenkrat. 

Običajno imamo eno težavo naenkrat, pa še to so pogosto težave, ki jih ima več prodajalcev ob istem času (zamujanje pošte, poročanje embalaže, ipd), ki jih lahko rešujemo skupinsko. Vsak prispeva svoj delež znanja in skupaj najdemo rešitev.

 Tako se znajdemo v položaju mojih tedenskih treningov, vsak teden ena težava, ki naslednji teden ni več težava, ampak nekaj čisto običajnega.

Za davčno potrjevanje prvega računa bomo potrebovali celo uro ali celo več, naslednjič bomo to storili z dvema klikoma.

Prva sitna stranka nas bo spravila v jok, pri drugi bomo že zamahnili z roko in zavili z očmi, ter si rekli, “Kill them with kindness”.

 

Ravno to je tudi ena največjih prednosti Etsyja, saj na njem prodajamo večinoma ljudje, ki se prvič podajamo v podjetniške vode.

Na Etsyju nam je prihranjeno Google oglaševanje, Facebook oglaševanje, marketingške kampanije, email marketinga, pikslov in podobno.

Pa ne me narobe razumeti, vse to je še vedno dobro dodati svojemu biznisu. Ampak vse v  svojem času.

 

Tako se lahko počasi,  brez posebnih stroškov učimo podjetniškega posla.

 

 

Potrebujete dobrega trenerja?

Po pravici povedano, jaz brez prijateljice, ki je raziskala tekaške treninge, verjetno nikoli ne bi pretekla maratona, zato razumem kako je, ko človek potrebuje pomoč. Zato smo tu Slovenski podjetniki, in zato je tu ta spletna stran in blog, kjer se trudimo, da iščemo vedno nove in zanimive teme.

 

Pr nas lahko najdete pomoč za vsak korak na Etsyju:

Predavanje Osnove prodaje na Etsyju (ki je res osnova, brez katere gre veliko težje), 

Odpiranje Etsy trgovine po korakih (če vas je strah, da boste kaj narobe kliknili), do 

Individualnega pregleda trgovine (ko vam zmanjka idej, kaj bi lahko še storili, da bi prišli do več prodaj) in 

intenzivnih delavnic SEO.

 

PS: V času Small bussiness Saturday, dobite 2 individualni uri (katerikoli), za ceno ene.

Prijavite se na novičke in prejeli boste kodo za popust. V kolikor ste na novice že prijavljeni, pa hitro preverite v svojem inboxu.

 

 

Če pa imate več sredstev kot časa, pa z veseljem vse to opravimo namesto vas za ponudbo nas kontaktirajte na mail.